Pesten op de werkvloer

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft maandag het startschot voor een landelijke campagne tegen pesten op het werk. Pesten op het werk lijkt iets dat niet veel voorkomt maar volgens de stichting Pesten op de Werkvloer worden er naar schatting 500.000 mensen gepest op hun werk.

Voor zowel werknemers als werkgevers is pesten op de werkvloer een taboe. Als werknemer zul je niet graag toegegeven dat je door collega’s gepest wordt, en voor werkgevers is het geen visitekaartje om toe te geven dat er binnen je organisatie gepest wordt.

Wat kun je er als organisatie tegen doen om erachter te komen of medewerkers gepest worden? Creƫer een veilige setting waarin werknemers zich vrij voelen om over dit soort zaken te praten met hun leidinggevende. Dit kan op verschillende manieren en momenten.

Een externe partij kan een onderzoek onder uw personeel uitvoeren naar tevredenheid over werkomstandigheden, procedures, werkdruk en eventuele stress. Heemskerk Advies kan een dergelijk onderzoek voor u uitvoeren. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Ambassadeur van de organisatie

Uw klanten krijgen als eerste te maken met uw medewerkers. De receptioniste, verkoper, accountmanager, noem maar op. Zij zijn de ambassadeurs van uw organisatie. Hun houding en gedrag kan een klant of relatie laten terugkomen bij uw organisatie.

Niet altijd zijn uw medewerkers zich bewust van de belangrijke rol die zij spelen bij het eerste klantcontact. Onbewust gedrag en bepaalde patronen kunnen er voor zorgen dat klanten of relaties afgeschrikt worden of dat er aan bepaalde verwachtingen niet wordt voldaan.

Heemskerk Advies biedt de training “Ambassadeur van de organisatie” aan. Deze training is gericht op bewustwording van eigen gedrag en het belangrijkste speerpunt van deze training is praktijkgerichtheid. Deze training wordt op locatie verzorgd en er wordt ingespeeld op alledaagse werkzaamheden en klantcontacten.

Meer informatie over deze training is hier te vinden.