Ambassadeur van de organisatie

Uw klanten krijgen als eerste te maken met uw medewerkers. De receptioniste, verkoper, accountmanager, noem maar op. Zij zijn de ambassadeurs van uw organisatie. Hun houding en gedrag kan een klant of relatie laten terugkomen bij uw organisatie.

Niet altijd zijn uw medewerkers zich bewust van de belangrijke rol die zij spelen bij het eerste klantcontact. Onbewust gedrag en bepaalde patronen kunnen er voor zorgen dat klanten of relaties afgeschrikt worden of dat er aan bepaalde verwachtingen niet wordt voldaan.

Heemskerk Advies biedt de training “Ambassadeur van de organisatie” aan. Deze training is gericht op bewustwording van eigen gedrag en het belangrijkste speerpunt van deze training is praktijkgerichtheid. Deze training wordt op locatie verzorgd en er wordt ingespeeld op alledaagse werkzaamheden en klantcontacten.

Meer informatie over deze training is hier te vinden.

Posted in Algemeen.